Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian Winter

a u mnie Soft Machine - Hidden Details (2018) - jakos mi ta płyta umknęła więc pierwszy raz słucham: nawet, nawet daję radę - Theo Travis po raz kolejny udowadnia swoje nieprzeciętne umiejętności
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sebastian Winter

Peter Hammill - Singularity (2006) - najnowsza płyta PH w pewien sposób nawiązuje do tego albumu: nie tylko posepną stylistyką ale również sposobem aranżacji poszczególnych kompozycji i podobną emfazą wokalną  - przynajmniej takie jest moje wrażenie
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 30 Wrzesień 2026, 18:23:14Peter Hammill - Singularity (2006) - najnowsza płyta PH w pewien sposób nawiązuje do tego albumu: nie tylko posepną stylistyką ale również sposobem aranżacji poszczególnych kompozycji i podobną emfazą wokalną  - przynajmniej takie jest moje wrażenie

W sumie to i okładką nazwiązuje.
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

LukaszS

Island King Crimson 2026 mix
There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?

Sebastian Winter

dawno niesłuchany klasyk czyli The Beatles i Revolver (1966) - pod pewnymi względami najważniejsza być może płyta w dziejach rocka
I am my own direction?

Sebastian Winter

Slowfoam – Night Rider (2026) - klimatyczny ambient z elementami awangardy - miejscami ciekawie to brzmi choć jak dla mnie trochę są te dźwięki nurzące
I am my own direction?

Hajduk

Cytat: Sebastian Winter w Wczoraj o 05:10:14dawno niesłuchany klasyk czyli The Beatles i Revolver (1965) - pod pewnymi względami najważniejsza być może płyta w dziejach rocka
Sebastianie jak zwykle mylisz rok (i nie mam pojęcia jak to robisz). "Revolver" ukazał się w sierpniu 1966.
Tak, pod pewnym względem to najważniejszy rockowy LP.

Tercero

Cytat: Sebastian Winter w 30 Wrzesień 2026, 18:23:14Peter Hammill - Singularity (2006) - najnowsza płyta PH w pewien sposób nawiązuje do tego albumu: nie tylko posepną stylistyką ale również sposobem aranżacji poszczególnych kompozycji i podobną emfazą wokalną  - przynajmniej takie jest moje wrażenie
zgadza się, coś w tym jest, chociaż na najnowszej więcej elektroniki samplowej
...where I trade cigarettes in return for songs

Sylvie

Closterkeller - reCyan, dziś była premiera na Spotify.
To już w zasadzie zupełnie inna płyta, moim zdaniem lepsza od oryginału, zagrana bardziej brawurowo.
Anja pisała na Fejsie, iż nie ma szans, aby wznowić oryginał, nie da się dogadać z wydawcą, więc nagrali wszystko na nowo.

https://open.spotify.com/album/1Eyfvo1AD8CkennGWnrBWu?si=-6dfudXXRU-DgClMzYF8cA
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Natalie

Cytat: Sylvie w Wczoraj o 23:18:56Closterkeller - reCyan, dziś była premiera na Spotify.
To już w zasadzie zupełnie inna płyta, moim zdaniem lepsza od oryginału, zagrana bardziej brawurowo.
Anja pisała na Fejsie, iż nie ma szans, aby wznowić oryginał, nie da się dogadać z wydawcą, więc nagrali wszystko na nowo.

https://open.spotify.com/album/1Eyfvo1AD8CkennGWnrBWu?si=-6dfudXXRU-DgClMzYF8cA

Różnica jest kolosalna!
Na plus nowej wersji.
Some call me SATAN others have me GOD
some name me NEMO... I am unborn.

Sebastian Winter

Cytat: Hajduk w Wczoraj o 18:05:14
Cytat: Sebastian Winter w Wczoraj o 05:10:14dawno niesłuchany klasyk czyli The Beatles i Revolver (1965) - pod pewnymi względami najważniejsza być może płyta w dziejach rocka
Sebastianie jak zwykle mylisz rok (i nie mam pojęcia jak to robisz). "Revolver" ukazał się w sierpniu 1966.
Tak, pod pewnym względem to najważniejszy rockowy LP.

już poprawiłem- a pomyłka była spowodowana tym że myślałem o tegorocznej reedycji płyty Rubber Soul która oryginalnie ukazała się w 1965 roku :)

David Sylvian i Dead Bees on A Cake (1999) - w oczekiwaniu na jego nowy album
I am my own direction?

Sebastian Winter

dalej David Sylvian: tym razem jego bardziej awangardowe dzieło: When Loud Weather Buffeted Naoshima (2007) - ambientowa instalacja przypominająca niektóre płyty Briana Eno
I am my own direction?

LukaszS

Mostly Autumn w drodze na koncerty
There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?

Sebastian Winter

The Beatles - Rubber Soul: Special Edition (2026) -  pierwszy dysk zawiera nowy miks stereo tego klasycznego albumu, drugi wersje demo i poszczególne podejścia do nagrywania niektórych utworów, na trzecim cd znajdziemy miks mono a czwarty amerykańską edycję Rubber Soul wydaną przez wytwórnie Capitol- jest więc czego słuchać, jest z czego się cieszyć- polecam Hajdukowi
I am my own direction?

Hajduk

Cytat: Sebastian Winter w Dzisiaj o 13:51:04The Beatles - Rubber Soul: Special Edition (2026) -  pierwszy dysk zawiera nowy miks stereo tego klasycznego albumu, drugi wersje demo i poszczególne podejścia do nagrywania niektórych utworów, na trzecim cd znajdziemy miks mono a czwarty amerykańską edycję Rubber Soul wydaną przez wytwórnie Capitol- jest więc czego słuchać, jest z czego się cieszyć- polecam Hajdukowi
Mój boks jeszcze nie przyszedł do odbioru. Miał być dziś. Jestem bardzo ciekawy jak to zabrzmi.
Mimo, że bardzo cenię "A Hard Day's Night", a z wczesnych płyt "Help" uważam za arcydzieło, to dopiero od "Rubber Soul" zaczęła się dla mnie ta szczególną, beatlesowska magia.