Nie samą muzyką człowiek żyje - co czytam

Zaczęty przez ceizurac, 27 Styczeń 2008, 20:40:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sebastian Winter

Cormac McCarthy - W ciemność - "W ciemność grzechu i przeznaczenia... Południe Stanów Zjednoczonych, początek XX wieku. Straszna, okrutna baśń o dziecku porzuconym w lesie. O grzechu, kazirodztwie, tragicznej nieuchronności losu"

mroczny klimat amerykańskiego południa, kojarzący się miejscami z pierwszymi albumami Nicka Cave'a- polecam bezwzględnie
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sebastian Winter

polecam numer specjalny Teraz Rocka: 100 płyt wszechczasów: Prog Rock- i choć nie do końca się zgadzam z pierwszą  dziesiątką to na liście dwa razy pojawia się Peter Hammill: solo (album Nadir's Big Chance- 50 miejsce) i z VDGG (Pawn Hearts 22 miejsce)
I am my own direction?

Sebastian Winter

w najnowszym numerze Teraz Rocka znajdziemy m.in wkładkę o Ultravox...
I am my own direction?

LukaszS

Cytat: LukaszS w 29 Listopad 2025, 08:48:55
Cytat: Sebastian Winter w 28 Listopad 2025, 15:05:16polecam poniższą publikację uwadze Sylvie:

https://mlwz.pl/newsy/28404-dzis-premiera-ksiazki-jethro-tull-koncept-na-jednej-nodze

czyli książka o nagrywaniu Aqualung, Thick as a Brick  oraz A Passion Play

O też przeczytam...a na długie zimowe wieczory nabyłem dwie poniższe pozycje

I tak mi poszło to czytanie, że teraz zabrałem się za książkę Gobello - raczej opis dyskografii, parę artykułów z hiszpańskojęzycznej prasy, i kilka ciekawostek...
There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?

Sebastian Winter

Cytat: LukaszS w 08 Sierpień 2026, 19:49:26
Cytat: LukaszS w 29 Listopad 2025, 08:48:55
Cytat: Sebastian Winter w 28 Listopad 2025, 15:05:16polecam poniższą publikację uwadze Sylvie:

https://mlwz.pl/newsy/28404-dzis-premiera-ksiazki-jethro-tull-koncept-na-jednej-nodze

czyli książka o nagrywaniu Aqualung, Thick as a Brick  oraz A Passion Play

O też przeczytam...a na długie zimowe wieczory nabyłem dwie poniższe pozycje

I tak mi poszło to czytanie, że teraz zabrałem się za książkę Gobello - raczej opis dyskografii, parę artykułów z hiszpańskojęzycznej prasy, i kilka ciekawostek...

a ja sobie odświeżam biografię Genesis autorstwa Łukasza Hernika czyli "Genesis: W Krainie Muzycznych olbrzymów"
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 09 Sierpień 2026, 05:20:20a ja sobie odświeżam biografię Genesis autorstwa Łukasza Hernika czyli "Genesis: W Krainie Muzycznych olbrzymów"

Mam, bardzo dobra książka  [ok]  [ok]  [ok]
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 09 Sierpień 2026, 12:59:11
Cytat: Sebastian Winter w 09 Sierpień 2026, 05:20:20a ja sobie odświeżam biografię Genesis autorstwa Łukasza Hernika czyli "Genesis: W Krainie Muzycznych olbrzymów"

Mam, bardzo dobra książka  [ok]  [ok]  [ok]

moim zdaniem najlepsza biografia tego zespołu
I am my own direction?