Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian Winter

kolejna ważna tegoroczna premiera: Paatos - Ligament (2025) - świetne połączenie rocka progresywnego, trip hopu i delikatnej elektroniki- rzecz jest bardzo melancholijna i klimatyczna- w sam raz do słuchania późnym wieczorem i koniecznie przy świecach- polecam Łukaszowi i Tercero
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Tercero

Clearlight Symphony – Clear Light Symphony
1975

Prog Rock, Jazz Rock, Symphony Rock z Francji
w składzie min. Steve Hillage
Polecam Sebastianowi
...where I trade cigarettes in return for songs

Sebastian Winter

Cytat: Tercero w 27 Kwiecień 2025, 18:32:18Clearlight Symphony – Clear Light Symphony
1975

Prog Rock, Jazz Rock, Symphony Rock z Francji
w składzie min. Steve Hillage
Polecam Sebastianowi

sprawdzę

u mnie po raz kolejny Paatos - Ligament (2025)
I am my own direction?

LukaszS

There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?

Sebastian Winter

Van Der Graaf Generator - The Masters (1998) - czyli zbiór mniej znanych kompozycji zespołu- rzadko tego słucham ale od czasu do czasu lubie wracać do tej płyty
I am my own direction?

Tercero

Paatos - Ligament (2025)

Mimo ciekawych fragmentów całość chyba nie dla mnie.

Sebastian Winter

Cytat: Tercero w 28 Kwiecień 2025, 12:13:02Paatos - Ligament (2025)

Mimo ciekawych fragmentów całość chyba nie dla mnie.

tak myslałem że w ten sposób napiszesz :) mnie się ona podoba choć oczywiście nie jest to żadne arcydzieło, zresztą w przeszłości nagrywali lepsze rzeczy jak Timeloss czy też Kallocain- Ligament zaczyna się też dość niemrawo, dopiero od nagrania tytułowego robi się ciekawiej

a u mnie Clearlight Symphony – Clear Light Symphony (1975) - ciekawe progresywne granie w ujęciu symfonicznym- a do tego bardzo fajne "kosmiczne" partie klawiszy
I am my own direction?

Sebastian Winter

Alienare – Lumen (2024) - z polecenia Ceizuraca - ciekawy mroczny synthpop nieco przypominający Diary Of Dreams - bez większych uniesień ale na pewno warto posłuchać
I am my own direction?

Sebastian Winter

Jane - Together (1972) - krautrockowo-hardrockowy klasyk z legendarnej wytwórni Brain
I am my own direction?

Sebastian Winter

Beck Hansen - Sea Change (2002) - współczesna folkowa psychodelia w bardzo ciekawym wykonaniu
I am my own direction?

Tercero

Tree63 - Tree63
2000

alternative, rock

Sebastian Winter

u mnie Steven Wilson - Hand.Cannot.Erase (2015) - świetny koncept album na którym znajdziejmy chyba najciekawszą solową kompozycję Wilsona czyli Ancestral: połączenie trip hopowej stylistyki z crimsonowską potęgą dźwięków
I am my own direction?

Tercero

Tomasz Żółtko - Klatka Skandalu

Poezja śpiewana. Polset kiedyś go polecał. Wszystko fajnie, z tym że remastering w niektórych utworach
kiepski. Zamiast podkreślić głos i słowa, (co wydaje się najważniejsze w tej muzyce) to jakoś ginie.

Sebastian Winter

Myslovitz - Skalary, mieczyki, neonki (2004) - nieoczekiwane psychodeliczno-artrockowe oblicze zespołu- szkoda że tylko jeden taki album nagrali bo słychać że jakieś tam inklinację do takich dźwięków mają....polecam nawet Tercero
I am my own direction?

Tercero

Cytat: Sebastian Winter w 01 Maj 2025, 18:30:01Myslovitz - Skalary, mieczyki, neonki (2004) - nieoczekiwane psychodeliczno-artrockowe oblicze zespołu- szkoda że tylko jeden taki album nagrali bo słychać że jakieś tam inklinację do takich dźwięków mają....polecam nawet Tercero
Bardzo ciekawa płyta, elementy krautrockowe. "Man on the machine" jakby NEU!