Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

LukaszS i 3 Gości przegląda ten wątek.

Jurski

Marillion "Brave", Magma "Kohntarkosz"

Sebastian Winter

What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

ceizurac

John Mayall - Bluesbreakers With Eric Clapton.
There's the thing, hold it close.
You had your fling. You laid your ghosts.

Time to leave, close the door.
You can't believe you wanted more,
more or less, al for the best
in the end it's al behind you.

There's the thing, for all you know
it's time to let go.

Sebastian Winter

Dire Straits i ich znakomity imienny debiut z 1978 roku [ok]
I am my own direction?

Kogut

Anekdoten - "A Time Of Day" [ok]

Świetna płyta, przekonałem się do niej, szczególnie "30 Pieces" i "Prince Of The Ocean" wgniatają w fotel.

Polset

Cytat: ceizurac w 09 Grudzień 2015, 10:59:30
IQ "The Seventh House" - i to jest płyta, która mi w całości odpowiada.

Absolutne arcydzieło [ok] Utwór otwierający to  jedna z najlepszych kompozycje tej grupy :)
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

Polset

RUSH-"R40 Live" Najlepsza płyta koncertowe tej kapeli na tle tych z 21 wieku [ok] [ok] [ok] W końcu dobre brzmienie,beż "charczenia" i "ryczenia" [ok] Wreszcie w miare klarowny dzwięk no i ten repertuar z drugiego CD tak bardzo progresywny :) Jedyny mankament to głos Geddy'ego-niestety zaczyna mu się powoli psuć :(
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

Kogut

Cervello - "Melos"
Maxophone - "Maxophone"

ceizurac

The Allman Brothers Band "Brothers and Sisters".
There's the thing, hold it close.
You had your fling. You laid your ghosts.

Time to leave, close the door.
You can't believe you wanted more,
more or less, al for the best
in the end it's al behind you.

There's the thing, for all you know
it's time to let go.

Sebastian Winter

I am my own direction?

Hajduk

Cytat: ceizurac w 11 Grudzień 2015, 19:17:49
Cytat: Hajduk w 11 Grudzień 2015, 10:39:05
Cytat: ceizurac w 10 Grudzień 2015, 20:36:07
The Allman Brothers Band - wspaniały debiut tego zespołu z 1969 roku; blues-rockowe miodzio dla uszu.
Zgadzam się. Żałuję jedynie, że po 1972 roku coraz bardziej odchodzili w stronę countryrocka.

Jeśli są pojedyncze piosenki countryrockowe to mi w sumie nie przeszkadzają. Zresztą dość dobrze znam tylko 4 pierwsze ich płyty.
Hajduku - czy coś po "Brothers and Sisters" jest jeszcze warte posłuchania?

Na pewno płyty z lat 90-tych i późniejsze, jeśli ktoś lubi southern rocka i postchicagowskiego bluesa. Choć ja w tej materii wolę dokonania Gov't Mule. Zastanawiałem się na czym polega mój problem z The Allman Brothers Band po 1973 roku... I chyba wiem. Z jednej strony są tu trochę winne moje "oczekiwania". We wczesnej fazie kariery Allmanów grupa zaproponowała (nie boję się tego napisać) WYSTRZAŁOWĄ i PEŁNĄ POLOTU, INWENCJI I BRAWURY mieszankę bluesa, jazzu i rocka. Na dodatek tak wspaniale podaną, że słuchacz zachwyca się przede wszystkim pomysłami muzycznymi a nie (niewątpliwą) wirtuozerią wykonania. Po śmierci Duana Allmana i Dickiego Bettsa zespół skręcił w stronę bardziej konwencjonalnego southern rocka, czasem z elementami country. A to po prostu nie do końca moja bajka. Choć bardzo lubię Creedens Clearwater Revival.

Sebastian Winter

Echolyn i Mei [ok] - moja ulubiona płyta zespołu
I am my own direction?

Sebastian Winter

I am my own direction?

Kogut

Jurski

Cytat: Kogut w 13 Grudzień 2015, 22:50:17
Egg - "The Polite Force" [ok]

Wiele razy do nich podchodziłem, ale nigdy mnie do końca nie przekonali. Zdecydowanie bardziej lubię ich "konwencjonalne" nagrania niż te awangardowe.