Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tercero

...where I trade cigarettes in return for songs

Tercero

Hackedepicciotto – Lichtung (2026) 

nawet fajne
...where I trade cigarettes in return for songs

Sebastian Winter

Cytat: Tercero w 21 Sierpień 2026, 10:19:54Nowy PH
to jest niezłe!

bardzo dobre [ok]

u mnie The Long Hello - The Long Hello (1974) - Van Der Graaf Generator bez Hammilla za to z Kanterberyjskim feelingiem
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sebastian Winter

King Crimson - Starless and Bible Black (1974) - chyba najtrudniejsza w odbiorze i najbardziej rozimprowizowana płyta KC - pamiętam że przed laty po pierwszym odsłuchu nie bardzo widziałem jak mam się do tych dźwięków zabrać- dopiero z czasem doceniłem ten album i w tej chwili obok Red to mój ulubiony Crimson ze schyłkowej ery klasycznego  okresu zespołu- no i to właśnie tu znajdziemy kompozycję Fracture - utwór który dla większości współczesnych progresywnych bandów jest absolutnie nie do zagrania
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 21 Sierpień 2026, 17:35:51King Crimson - Starless and Bible Black (1974) - chyba najtrudniejsza w odbiorze i najbardziej rozimprowizowana płyta KC - pamiętam że przed laty po pierwszym odsłuchu nie bardzo widziałem jak mam się do tych dźwięków zabrać- dopiero z czasem doceniłem ten album i w tej chwili obok Red to mój ulubiony Crimson ze schyłkowej ery klasycznego  okresu zespołu- no i to właśnie tu znajdziemy kompozycję Fracture - utwór który dla większości współczesnych progresywnych bandów jest absolutnie nie do zagrania

Oj tam, wielu próbuje Fracture zagrać:

Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 21 Sierpień 2026, 22:16:40
Cytat: Sebastian Winter w 21 Sierpień 2026, 17:35:51King Crimson - Starless and Bible Black (1974) - chyba najtrudniejsza w odbiorze i najbardziej rozimprowizowana płyta KC - pamiętam że przed laty po pierwszym odsłuchu nie bardzo widziałem jak mam się do tych dźwięków zabrać- dopiero z czasem doceniłem ten album i w tej chwili obok Red to mój ulubiony Crimson ze schyłkowej ery klasycznego  okresu zespołu- no i to właśnie tu znajdziemy kompozycję Fracture - utwór który dla większości współczesnych progresywnych bandów jest absolutnie nie do zagrania

Oj tam, wielu próbuje Fracture zagrać:

wielu próbuję ale czy im wychodzi? tutaj mamy tylko partię gitary na tle oryginalnego podkładu- prawdziwe trudności zaczynają się gdy ktoś próbuję zagrać całą sekcję rytmiczną i utrzymać dobre tempo przez cały utwór

z samego wietrznego poranka gra sobie Genesis i Wind and Wuthering (1977) - czyli właściwe pożegnanie zespołu z Hackettem i rockiem progresywnym

I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 22 Sierpień 2026, 05:02:20wielu próbuję ale czy im wychodzi? tutaj mamy tylko partię gitary na tle oryginalnego podkładu- prawdziwe trudności zaczynają się gdy ktoś próbuję zagrać całą sekcję rytmiczną i utrzymać dobre tempo przez cały utwór

A nawet nie wiem, muszę poszukać jakiegoś coveru z dobrą sekcją rytmiczną.

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 22 Sierpień 2026, 09:56:57
Cytat: Sebastian Winter w 22 Sierpień 2026, 05:02:20wielu próbuję ale czy im wychodzi? tutaj mamy tylko partię gitary na tle oryginalnego podkładu- prawdziwe trudności zaczynają się gdy ktoś próbuję zagrać całą sekcję rytmiczną i utrzymać dobre tempo przez cały utwór

A nawet nie wiem, muszę poszukać jakiegoś coveru z dobrą sekcją rytmiczną.

Wysłane z mojego SM-M336B przy użyciu Tapatalka

sam bym chętnie takiego posłuchał :)

dalej King Crimson - Larks Tongues In Aspic (1973) - remaster z 2004 roku
I am my own direction?

Sebastian Winter

Porcupine Tree - Fear of the Blank Planet (2007) - pod względem tekstowym to chyba najbardziej profetyczna płyta tego wieku- wszystko o czym Wilson tutaj piszę właśnie się sprawdza lub wkrótce się sprawdzi- klasyczna pozycja a do tego Fripp i Alex Lifeson jako goście specjalni
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 22 Sierpień 2026, 17:01:05sam bym chętnie takiego posłuchał :)

Sekcja nie jest zła, z gitarą różnie bywa ;-)
Ważne, że próbują :-)

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w Wczoraj o 22:58:51
Cytat: Sebastian Winter w 22 Sierpień 2026, 17:01:05sam bym chętnie takiego posłuchał :)

Sekcja nie jest zła, z gitarą różnie bywa ;-)
Ważne, że próbują :-)

nawet ujdzie

u mnie Marianne Faithfull - Before The Poison (2004) - płyta w klimacie alt rocka/poezji śpiewanej ze sporym artystycznym udziałem Nicka Cave'a, PJ Harvey i Damona Albarna- polecam
I am my own direction?