Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Dyskusje muzyczne i nie tylko / Odp: Aktualnie słucham...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ceizurac dnia Dzisiaj o 11:45:52 »
Depeche Mode "Memento Mori" - moje ulubione utwory to otwierający płytę "My Cosmos Is Mine" oraz zamykający album "Speak to Me". Środek równy, kilka piosenek bardziej mi się podoba kilka mniej, ale te dwa to absolutnie.
2
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Dzisiaj o 06:53:35 »
Emerson Lake & Palmer - Welcome Back, My Friends, to the Show That Never Ends – Ladies and Gentlemen (1974) - zawiera m.in najlepszą możliwą wersję Tarkusa
3
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Wczoraj o 19:43:45 »
i znowu Depeche Mode - Memento Mori - tym razem na słuchawkach by wyłapać wszelkie dźwiękowe niuanse
4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Wczoraj o 16:14:02 »
VDGG "The Bath Forum Concert" - świetne po prostu; "Louse" niesamowity.

zgadza sie Louse jest tam zdecydowanie najlepszy

u mnie jedna z najbardziej niedocenionych formacji progresywnych: Gentle Giant i In a Glass House (1973)
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ceizurac dnia Wczoraj o 15:36:51 »
VDGG "The Bath Forum Concert" - świetne po prostu; "Louse" niesamowity.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Wczoraj o 06:14:04 »
Neil Young and Crazy Horse - Live at the Fillmore East (2006) - znakomite nagrania koncertowe z 1970 roku- szczególną uwagę zwraca genialne, ponad 16 minutowe wykonanie klasyka Cowgirl in the Sand
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia 25 Marca 2023, 19:59:15 »
Depeche Mode - Memento Mori (2023) - kolejny odsłuch i kolejne odkrycia- na przykład początek kompozycji Wagging Tongue jest niezmiernie podobny do pierwszych taktów Europa Endlos Kraftwerku- nie wygląda mi to na przypadkowe zagranie tak więc trzeba przyjąć iż takie było założenie Martina Gore'a- co nie zmienia faktu że Wagging Tongue to świetny utwór i znakomicie nadawałby się na kolejny singiel

W My Perfect Stranger doszukiwano się basu z Fade To Gray… ja w Caroline’s Monkey słyszę w pewnym momencie rozwiązania jak z Violator… 25 sekunda albo 1:25 a oczami wyobraźni widzę kolejny zefir mix 30 sekunda albo 1:45 People Are Good…

Równa płyta i chyba będzie się do niej często powracać. Always You, People Are Good, Caroline’s Monkey kolejne 3 słuchane częściej z tej płyty utwory. To jest mój kosmos….

w ogóle to bardzo ejtisowa płyta- słychać liczne nawiązania do ambitnego new romantic jak i do Kraftwerku który przecież stworzył ten gatunek- no i do zimnej fali spod znaku The Cure i Clan of Xymox

na wieczór cos z zupełnie innej beczki: Ten Years After i Stonedhenge (1969) - świetne psychodeliczno-blues-rockowe granie
Strony: [1] 2 3 ... 10