Ja jeszcze w angielskiej wikipedi znalazłem coś takiego:
Lemming jest też używaną metaforą odnośnie osób, które bezmyślnie wierzą jakiemuś popularnemu poglądowi. Pogląd ten często niesie zagrożenieI stood alone upon the highest cliff-top,
looked down, around, and all that I could see
were those that I would dearly love to share with
crashing on quite blindly to the sea...W tym fragmencie widać, że chodzi tutaj o tą metaforę. Jeden został i teraz spogląda w dół i widzi co by się z nim stało gdyby ślepo poszedł za nimi.
I tried to ask what game this was,
but knew I might not play it:
the voice, as one, as no-one, came to me...Teraz zadaje pytanie dlaczego tak się stało a Lemingi dają mu odpowiedź

Pełna nazwa utworu to
Lemmings (including Cog)Cog to trybik w maszynie, potocznie pionek (To też jest ciekawe jeśli popatrzymy na nazwę całego albumu) W tym przypadku osoba stojąca na tym klifie to jest ten Cog, który zadaje pytania o takie postępowanie społeczeństwa jednak jedynie tyle może zrobić ponieważ sam jest tylko trybikiem w wielkiej maszynie.
What choice is there left but to live?
to save the little ones?
What choice is there left but to try?Końcówka utworu ma taką wymowę czy morał, że siebie już nie uratujemy ale możemy uratować swoje dzieci pokazując im błędy jakie popełnili rodzice.
W tym utworze mamy przykład zachowania ludzi gdy w konkretnej grupie obierają sobie za autorytet jedną osobę i ślepo wierzą w to co mówi. Wydaję mi się, że dobrym przykładem jest Hitler i inni krwawi imperatorzy. Jest to bardzo ciekawe zjawisko socjologicznie kiedy ludzie ślepo poddają się jednej idei nie tylko dlatego, że ich światłem w tunelu jest jedna osoba ale dlatego, że jest to presja jaką wywiera grupa.
Oczywiście jest to tylko moja interpretacja tego utworu

Dobrze, że ktoś zadaje pytania bo wtedy jest motywacja do szukania odpowiedzi a dzięki temu lepszego poznania treści zawartej w utworach Hammilla