Ostatnie wiadomości

Strony: [1] 2 3 ... 10
1
Dyskusja hammillowa / Odp: Ciekawostki
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ceizurac dnia Dzisiaj o 18:44:19 »
2
Dyskusje muzyczne i nie tylko / Odp: Aktualnie słucham...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tercero dnia Dzisiaj o 18:36:43 »
This Mortal Coil - Filigree & Shadow
1989
3
Dyskusje muzyczne i nie tylko / Odp: Aktualnie oglądam sobie...
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Dzisiaj o 18:29:27 »
najnowszy teledysk Mariusza Dudy:

4
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Dzisiaj o 13:02:10 »
PH "Out Of Water" (2023) - dobrze się słucha; ale nie wiem czy zmiany są na lepsze czy gorsze; ciężko powiedzieć; "Ysabel" jest na pewno ciekawsza.

moim zdaniem trochę za mało na tej płycie zmian- ogólna konstrukcja oryginału została zachowana, tylko miejscami zamiast saksofonu słychać gitarę i gdzieniegdzie klawiszowe plamy i cymbałki - ja osobiście wolałbym głęboką dekonstrukcje tego materiału

Van der Graaf Generator- 2012-08-25, Progressive Rock Fes 2012, Hibiya Yagai Daiongakudo, Tokyo, Japan

1. (intro)
2. Interference Patterns
3. Scorched Earth
4. Bunsho
5. The Sleepwalkers
6. Man-Erg
5
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ceizurac dnia Dzisiaj o 10:35:33 »
PH "Out Of Water" (2023) - dobrze się słucha; ale nie wiem czy zmiany są na lepsze czy gorsze; ciężko powiedzieć; "Ysabel" jest na pewno ciekawsza.
6
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ceizurac dnia Dzisiaj o 09:31:40 »
De Div "Pasodoble" (1983) - całkiem fajne; spodziewałem się bardziej eksperymentalnej muzyki.
7
« Ostatnia wiadomość wysłana przez ceizurac dnia Dzisiaj o 08:43:19 »
PH "In A Foreign Town" (2023) - podoba mi się, ale zawsze miałem słabość do tego albumu. Moim zdaniem "This Book", "Invisible Ink", "Vote Brand X" oraz "Sun City Nightlife" (ech te syntezatory) zdecydowanie na plus; pozostałe inne, mniej lub bardziej zmienione brzmieniowo pod względem oryginału.
8
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Sebastian Winter dnia Dzisiaj o 06:04:42 »
Spodziewałem się bardziej radykalnego podejścia. Jakichś "skeletons of songs", czegoś surowego, prymarnego. Zgadzam się z wszystkim co piszecie. "On The Surface" najbardziej zyskuje. "A Way Out" mogłoby być bardziej surowe i zredukowane (jak na koncertach).

Słuchając nowych wersji, przez moment pomyślałem że lepiej by było, jakby PH zrobił coś jak Waters z Dark Side of The Moon, coś bardziej intymnego i surowego.

zgadzam się- przydałaby się obu albumom całkowita dekonstrukcja- cos w klimacie ostatnich solowych dzieł PH: tylko klawisze, gdzieniegdzie oszczędna perkusja i gitara

u mnie Ozric Tentacles - The Yumyum Tree (2009) - czyli płyta zainspirowana twórczością Lewisa Carrolla
9
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Tercero dnia Dzisiaj o 00:12:41 »
Spodziewałem się bardziej radykalnego podejścia. Jakichś "skeletons of songs", czegoś surowego, prymarnego. Zgadzam się z wszystkim co piszecie. "On The Surface" najbardziej zyskuje. "A Way Out" mogłoby być bardziej surowe i zredukowane (jak na koncertach).

Słuchając nowych wersji, przez moment pomyślałem że lepiej by było, jakby PH zrobił coś jak Waters z Dark Side of The Moon, coś bardziej intymnego i surowego.
10
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Hajduk dnia Wczoraj o 22:48:08 »
A way out wciąż bardzo mi się podoba choć oczywiście koncertowe wykonanie z Typical jest o wiele intensywniejsze
Myślę, że Peter brzmieniowo "przesunął" te płyty z lat 80-tych (umówmy się, że rok 1990 to jeszcze końcówka poprzedniej dekady) gdzieś tak do końcówki lat 90-tych (tak między "This" a "None Of The Above". Spodziewałem się bardziej radykalnego podejścia. Jakichś "skeletons of songs", czegoś surowego, prymarnego. Zgadzam się z wszystkim co piszecie. "On The Surface" najbardziej zyskuje. "A Way Out" mogłoby być bardziej surowe i zredukowane (jak na koncertach). Ciekawie się tego wszystkiego słucha, ale jak dla mnie nie są to jakieś radykalne zmiany. To raczej ujęcie tych utworów w innej barwnej palecie, niż namalowanie nowego obrazu.
Strony: [1] 2 3 ... 10