Ktoś wspomniał o zespole Web, to przyszło mi do głowy zapytać sie Was czy znacie inne progrockowe zespoły z lat 70-tych, które grały w stylu VDGG (chodzi głownie o podobne brzmienie):
RAW MATERIAL - "Time Is"
Tak lżejsza wersja VDGG, bardziej melodyjna, ale skojarzenie od razu idą w strone Graafów. Moim zdaniem płyta jest genialna i warta polecenia. To jest ich drugi album, pierwszy był bardziej psychodeliczny.
WARM DUST - "And It Came To Pass".
Podwójny album, troche nie równy. Na pierwszy planie saxy, organy i flet, brak gitary. Kapitalny wokal. Kompozycje momentami zahaczja o muzyczne Wyżyny, dużo rozbudowanych form i improwizacji. To jedno z moich wiekszych odkryć ostatnich miesiecy.
Świetna jest tez ich druga płyta "Peace For Our Time", jest równiejsza ale utwory są krótsze, bardziej przebojowe, album koncepcyjny. Brzmienie to samo co debiut.
Trzecia płyta "Warm Dust" niby brzmi podobnie ale mnie w ogole nie zachwyca, za mało dobrych pomysłow...
SAMURAI - "Samurai". To jest kontynuacja zespołu WEB, ten sam skład, tylko nazwa inna. Muzyka bardzo podobna, moim zdaniem nawet lepsza.
BUBU - "Anabelas". Zespół z Argentyny. Tylko 3 nagrania, ale cholernie wciagajace. Tu słychać wiele inspiracji, głownie King Crimson z okresu "Red" ale z VDGG tez sie troche kojarzy...
Godny polecenia jest tez zespół OSANNA z Włoch (dopiero z tego wątku sie dowiedzaiłem, że Jackson do nich wyemigrował

), szczególnie płyta "Palepoli". Dwie długie suity po 20 minut, które momenatmi przywodzą na mysl płyte "Pawn Hearts". Bardzo bogata w nastroje i emocje muzyka... Jest oczywiście saksofon.
Podobnie we Włoszech grał zespół CERVELLO na płycie "Melos". Saxy, zdeformowany hammond, mroczna atmosfera....genialna muzyka!
Słyszeliscie o tych zespołach? Jeśli nie to polecam.