Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Ciekawostki ogólnomuzyczne

Zaczęty przez Hennos, 22 Sierpień 2007, 22:37:01

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sylvie

Cytat: kpt. Nemo w 18 Grudzień 2010, 14:38:48
Wczoraj (17.12.2010) zmarł Captain Beefheart. Za powód podaje się komplikacje zdrowotne związane ze stwardnieniem rozsianym. Miał 69 lat.

Szkoda :(
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Mazo

Prawda. http://muzyka.onet.pl/0,2241280,newsy.html :( I dowiaduję się o tym z poślizgiem.
Od dawna już nic nie nagrywał, ale... smutno się zrobiło. Odszedł kolejny wielki ze starej gwardii.
Niech Ci ziemia lekką będzie, Kapitanie.
- Well, young man, when you grow up, what do you want to be?
- Please, sir, if that's alright, I'd really rather like to learn, how to be me.

Wobbler

Kapitana kojarzę tylko z Zappą ale teraz tak słucham jego innych dokonań i czuję, że będę musiał się temu bliżej przysłuchać bo ta muzyka jest pozytywnie zakręcona.

Hajduk

Cytat: Wobbler w 19 Grudzień 2010, 23:01:26
Kapitana kojarzę tylko z Zappą ale teraz tak słucham jego innych dokonań i czuję, że będę musiał się temu bliżej przysłuchać bo ta muzyka jest pozytywnie zakręcona.

Wobblerze, polecam zacząć od "Safe As Milk" z 1967 roku (ale w wersji remasterowanej z 2008 roku wydanej przez pododdział Cherry Red - Rev-Ola. Znalazły się tam dodatkowo nagrania z października i listopada 1967 roku przygotowywane na podwójny album "It Comes To You In A Plain Brown Paper"/"The 25th Century Quakers", ponad pół godziny kapitalnego materiału! Do niektórych z nich Beefheart wrócił na drugim albumie Magic Band "Strictly Personal").
Potem oczywiście "Strictly Personal", "Trout Mask Replica" i późne albumy dla Virgin z przełomu lat 70-tych i 80-tych.

kpt. Nemo

Sam próbowałem kiedyś przesłuchać Trout Mask Replica i szczerze mówiąc - nie udało mi się. Nie byłem przygotowany na takie coś, na taką muzykę. Po dwóch próbach dałem sobie spokój. W końcu jednak nadejdzie dzień, w którym zmierzę się z tą legendarną płytę i powiadam Wam - zwyciężę! :)

Hajduk

Cytat: kpt. Nemo w 20 Grudzień 2010, 16:32:32
Sam próbowałem kiedyś przesłuchać Trout Mask Replica i szczerze mówiąc - nie udało mi się. Nie byłem przygotowany na takie coś, na taką muzykę. Po dwóch próbach dałem sobie spokój. W końcu jednak nadejdzie dzień, w którym zmierzę się z tą legendarną płytę i powiadam Wam - zwyciężę! :)

Paradoks - niezależnie od tego czy zwyciężysz czy polegniesz w starciu z twórczością Captaina Beefhearta, Don Van Villet i tak zawsze "zwycięży" w tej konfrontacji.

Wobbler

Cytat: Hajduk w 19 Grudzień 2010, 23:22:26
Cytat: Wobbler w 19 Grudzień 2010, 23:01:26

Wobblerze, polecam zacząć od "Safe As Milk" z 1967 roku (ale w wersji remasterowanej z 2008 roku wydanej przez pododdział Cherry Red - Rev-Ola. Znalazły się tam dodatkowo nagrania z października i listopada 1967 roku przygotowywane na podwójny album "It Comes To You In A Plain Brown Paper"/"The 25th Century Quakers", ponad pół godziny kapitalnego materiału! Do niektórych z nich Beefheart wrócił na drugim albumie Magic Band "Strictly Personal").
Potem oczywiście "Strictly Personal", "Trout Mask Replica" i późne albumy dla Virgin z przełomu lat 70-tych i 80-tych.

Dzięki za polecenie bo właśnie nie wiedzałem od czego zacząć. Jak przesłucham to na pewno podzielę się wrażeniami.

ceizurac

http://www.youtube.com/watch?v=eDxnJrzYIj0&feature=related

Półgodzinny występ King Crimson (Fripp/Cross/Wetton/Bruford) w telewizji francuskiej z 1974 roku. Szkoda, że nie ma tego na dvd, bo wykonanie świetne - m.in. "Starless".
There's the thing, hold it close.
You had your fling. You laid your ghosts.

Time to leave, close the door.
You can't believe you wanted more,
more or less, al for the best
in the end it's al behind you.

There's the thing, for all you know
it's time to let go.

Kuba

Znam, fantastyczny ten zapis....

A nie, bo jest na dvd :). Jest na nowym "Red", wydanym na czterdziestolecie.
How can I be free?
How can I get help?
Am I really me?
Am I someone else?

Hajduk

No właśnie. Jest na najnowszym wydaniu "Red".

ceizurac

Cytat: Kuba w 19 Maj 2011, 12:15:52
Znam, fantastyczny ten zapis....

A nie, bo jest na dvd :). Jest na nowym "Red", wydanym na czterdziestolecie.

Cytat: Hajduk w 20 Maj 2011, 15:23:20
No właśnie. Jest na najnowszym wydaniu "Red".

Nie wiedziałem. Może się zaopatrzę w to wydawnictwo, bo warto.

it's time to let go.

Desdemona

Jakby ktoś chciał sprawdzić swój słuch muzyczny to może to zrobić tu:

http://jakemandell.com/tonedeaf/

Mój wynik w załączniku :-)
Uwaga dla osób mało znających angielski: rasa biała to "Caucasian", można po teście wysłać swój wynik do statystyk.

ceizurac

http://www.dgmlive.com/diaries.htm?entry=23367

Nadaje się to na inne forum, ale tu będzie miało większy poklask. Zobaczyć Frippa w domowych pieleszach - po prostu miodzio.  ;D

it's time to let go.

Polset

Cytat: ceizurac w 10 Maj 2013, 07:52:30

Nadaje się to na inne forum, ale tu będzie miało większy poklask. Zobaczyć Frippa w domowych pieleszach - po prostu miodzio.  ;D

Jezu Robert zaprasza coś w stylu TVCribs do domu? Swiat oszalał :) 
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

ceizurac

Cytat: Polset w 10 Maj 2013, 10:35:44
Cytat: ceizurac w 10 Maj 2013, 07:52:30

Jezu Robert zaprasza coś w stylu TVCribs do domu? Swiat oszalał :) 

Tak, tak. To jest właśnie coś takiego - program w stylu - zapraszamy telewizję do domu i pokazujemy jak żyjemy i się rodzinnie kochamy.  ;D

it's time to let go.