Nie samą muzyką człowiek żyje - co czytam

Zaczęty przez ceizurac, 27 Styczeń 2008, 20:40:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tercero

Cytat: ceizurac w 22 Listopad 2024, 08:04:11
Cytat: Tercero w 21 Listopad 2024, 11:43:45Harry Mulisch "Odkrycie nieba"

Dawno nie czytałem tak dobrej książki. Zadziwiające historie realistycznie, zbiegi okoliczności, rozważania filozoficzne na tematy ziemskie i pozaziemskie. Dobrze napisane. Coś z Umberto Eco, Tomasza Manna, Franza Kafki i innych. Polecam.

Wygląda bardzo zachęcająco! Na pewno przeczytam.
Mogę uchylić rąbka tajemnicy, czyli fragment opisu.

"Ta powieść to dzieło życia jednego z najwybitniejszych współczesnych pisarzy holenderskich. Historia przyjaźni dwóch mężczyzn, których różni dosłownie wszystko. Maks, astronom, hedonista, erotoman i ekstrawertyk, oraz Onno, zagubiony, zamknięty w sobie filolog, spotykają się pewnej mroźnej nocy i odtąd stają się nierozłączni. Ich dyskusje są odbiciem najważniejszych filozoficznych i teologicznych sporów, a oni sami – mądrzejszymi o doświadczenia półwiecza braćmi bohaterów Czarodziejskiej góry Tomasza Manna. Obaj stają się uczestnikami rozgrywki tajemniczych sił i obaj ulegają urokowi tej samej kobiety. Kiedy rodzi się dziecko o niezwykłych zdolnościach, nie wiadomo, który z przyjaciół jest jego ojcem. Właśnie temu chłopcu jeden z aniołów powierzy niezwykłą misję. Wspaniała, wielowątkowa opowieść o miłości, przyjaźni i zdradzie, o zmorach dwudziestego wieku i ludzkiej naturze, uwikłanej w walkę dobra ze złem."
...where I trade cigarettes in return for songs

Sylvie

Samuel Beckett - "Murphy".
Nowy przekład Macieja Świerkockiego, świetnie to zrobił, oto przykład:

"Wypadła z budki telefonicznej jak burza w rozkosznym towarzystwie swoich bioder i tak dalej. Śmigające wokół niej ogniste strzałki, wycelowane w ludzi znajdujących się w miłosnej dyspozycji, były wygasłe, zostały zdmuchnięte jak knotki. Weszła do baru typu saloon w Chef and Brewer, zjadła kanapkę z krewetkami i na stojąco wypiła przy barze kieliszeczek białego porto. Potem, ścigana przez czterech bukmacherów zbierających zakłady futbolowe od klientów i zarabiających cztery szylingi od funta, ruszyła szybkim krokiem do Tyburnii, do mieszkania dziadka ze strony ojca, pana Willoughby'ego Kelly. Nie zatajała przed nim nic poza tym, co jej zdaniem mogło mu sprawić ból, to znaczy prawie nic.".
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 25 Listopad 2024, 19:54:35Samuel Beckett - "Murphy".
Nowy przekład Macieja Świerkockiego, świetnie to zrobił, oto przykład:

"Wypadła z budki telefonicznej jak burza w rozkosznym towarzystwie swoich bioder i tak dalej. Śmigające wokół niej ogniste strzałki, wycelowane w ludzi znajdujących się w miłosnej dyspozycji, były wygasłe, zostały zdmuchnięte jak knotki. Weszła do baru typu saloon w Chef and Brewer, zjadła kanapkę z krewetkami i na stojąco wypiła przy barze kieliszeczek białego porto. Potem, ścigana przez czterech bukmacherów zbierających zakłady futbolowe od klientów i zarabiających cztery szylingi od funta, ruszyła szybkim krokiem do Tyburnii, do mieszkania dziadka ze strony ojca, pana Willoughby'ego Kelly. Nie zatajała przed nim nic poza tym, co jej zdaniem mogło mu sprawić ból, to znaczy prawie nic.".

znam, mam i czytałem- kiedyś chyba nawet polecałem to na forum- rzeczywiście wielkie brawa dla tłumacza bo przekładanie Becketta jest niemal równie trudne co Joyce'a
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sebastian Winter

Bram Stoker - Gość Draculi - czyli intrygujący zbiór opowiadań wampirycznych i nie tylko - polecam wszystkim krwiopijcom :[
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?