Nie samą muzyką człowiek żyje - co czytam

Zaczęty przez ceizurac, 27 Styczeń 2008, 20:40:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Sebastian Winter

zgadza się- Słomczyński mimo że jego przekład jest znakomity zrobił wiele błędów jednak takie zjawisko jest dość częste jeśli chodzi o translacje utworów literackich - ostatnio dostaliśmy nowe przekłady takich klasyków jak Światłość w Sierpniu Faulknera, Boska Komedia Dantego czy też Nostromo Josepha Conrada i za każdym razem kolejni tłumacze odkrywali takie elementy tekstu które we wcześniejszych wersjach nie były dobrze wydobyte albo wręcz błędne - a jeśli chodzi o nowego Ulissesa to myślę że koniec końców się za niego zabiorę tylko może poczekam jak trochę zejdzie z ceny bo teraz to jest 100 zł bez grosza na empiku :)
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 03 Marzec 2024, 19:03:40
jeśli chodzi o nowego Ulissesa to myślę że koniec końców się za niego zabiorę tylko może poczekam jak trochę zejdzie z ceny bo teraz to jest 100 zł bez grosza na empiku :)

Ja kupiłam ebooki na Woblinku i czytam na Kindle, Ulisses tam kosztuje ok. 38 zł, a Łódź... ok 29 zł.
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Sebastian Winter

u mnie od dzisiaj na tapecie: Joseph Conrad - Nostromo - nowo wydane przez Officynę i w tłumaczeniu znanego z przekładu Ulissesa, Macieja Świerkockiego

"Druga połowa XIX wieku, portowe miasto Sulaco, stolica Zachodniej Prowincji fikcyjnej Republiki Costaguany w Ameryce Południowej. Po latach dyktatur wojskowych i wojen domowych oraz słabych rządów republika wkracza w okres prosperity i stabilizacji. Sulaco dzięki pobliskim pokładom srebra i budowie kolei staje się najzamożniejszą prowincją kraju. Lecz tam, gdzie są pieniądze, jest i władza – nie ma więc miejsca na sentymenty – i nad krajem zbiera się kolejny przewrót wojskowy. Umieszczając akcję w niestabilnym młodym państwie, przeżartym korupcją, wstrząsanym przewrotami i rewolucjami, prowadzonymi w imię dobra ludu, a kończącymi się zamianą jednego tyrana na innego - Conrad w przenikliwy sposób zarysował mechanizmy polityczne i ideologiczne typowe dla miejsc gdzie korupcja, bezwzględność, chciwość i poczucie niesprawiedliwości osiągają skrajne formy. Jednak mechanizmy władzy to tylko jeden z bohaterów powieści. Innym jest Nostromo – młody genueński marynarz, nadzorca robotników, filar społeczności, człowiek honorowy, dumny i nieustraszony, wzór w oczach biednych i bogatych. Postać nieskazitelna i niemal mityczna. Oraz złodziej. Co pchnęło osobę prawą do sprzeniewierzenia się własnym przekonaniom? Jakie konsekwencje niesie za sobą taki dylemat moralny? Czy możliwe jest odkupienie? Joseph Conrad ponownie zadaje pytania o granice etyki i trudne wybory w sytuacjach ekstremalnych. Nowy przekład Macieja Świerkockiego wydobywa z tej prozy to wszystko, dzięki czemu uznaje się Conrada za giganta literatury światowej."

gorąco polecam choć jest to chyba najtrudniejsza  w odbiorze powieść Conrada- czyta się jednak bardzo dobrze w czym spora zasługa Świerkockiego który stopniowo staję się kimś na kształt Macieja Słomczyńskiego XXI wieku
I am my own direction?

Sebastian Winter

Samuel Beckett - Murphy - wczesna powieść Becketta posiadająca jednak wiele cech którymi przesiąknięte będzie jego pisarstwo w przyszłości- dodam tylko że autorem przekładu jest nie kto inny jak Maciej Świerkocki- gorąco polecam Ceizuracowi jak nie zna

"Przywiązany do bujanego fotela w ciemnym kącie pokoju Murphy wykonuje tylko najdrobniejsze, mimowolne ruchy. Próbuje pogrążyć się w niebycie.
Murphy jest pierwszym dłuższym tekstem literackim, z którego Samuel Beckett był zadowolony. Napisał go w ciągu dziesięciu miesięcy (sierpień 1935 – czerwiec 1936) w sześciu cienkich zeszytach.
Oto pierwszy polski przekład tej powieści"

I am my own direction?

Sebastian Winter

Stephen King - Im mroczniej tym lepiej - najlepszy zbiór krótkiej prozy Kinga od 22 lat - dostajemy 12 opowiadań z których co najmniej kilka trafi do kingowej klasyki: Dwa Utalentowane skurczybki to wciągająca opowieść o niepokojącej tajemnicy ukrytej w lasach otaczających stan Maine, Grzechotniki to znakomita kontynuacja powieści Cujo a najlepszy ze wszystkich tekst czyli Zły sen Danny'ego Coughlina opowiada o mężczyźnie prześladowanym przez przerażający sen o makabrycznej zbrodni- gorąco polecam nie tylko wielbicielom literatury grozy
I am my own direction?

Sebastian Winter

Maria Janion - Wampir: Biografia Symboliczna - rzecz obowiązkowa dla każdego szanującego się Nosferatu: to znakomity szkic ukazujący oblicze wampiryzmu w literaturze, filmie i przekazach historycznych- jako bonus dostajemy sporo tekstów źródłowych, w tym fragmenty dzieł literackich podejmujących temat krwiopijców - polecam Sylvie i Desdemonie  :[  :[  :[  :[
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 14 Sierpień 2024, 16:36:21Maria Janion - Wampir: Biografia Symboliczna - rzecz obowiązkowa dla każdego szanującego się Nosferatu: to znakomity szkic ukazujący oblicze wampiryzmu w literaturze, filmie i przekazach historycznych- jako bonus dostajemy sporo tekstów źródłowych, w tym fragmenty dzieł literackich podejmujących temat krwiopijców - polecam Sylvie i Desdemonie  :[  :[  :[  :[

A dzięki, nie czytałam tego jeszcze, ciotka też nie.

Sebastian Winter

po raz nie wiem który, chyba milionowy czytam Mary Shelley i jej Frankensteina  [ok] :[
I am my own direction?

Sebastian Winter

debiutancki zbiór opowiadań Jamesa Joyce'a - Dubliners  [ok]  - polecam Sylvie jak  nie zna, choć są to teksty dość tradycyjne w porównaniu do tego co autor Ulissesa wyprawiał później
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 07 Wrzesień 2024, 06:10:37debiutancki zbiór opowiadań Jamesa Joyce'a - Dubliners  [ok]  - polecam Sylvie jak  nie zna, choć są to teksty dość tradycyjne w porównaniu do tego co autor Ulissesa wyprawiał później

Czytałam kiedyś, jest to faktycznie strasznie normalne :-)

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 07 Wrzesień 2024, 12:47:38
Cytat: Sebastian Winter w 07 Wrzesień 2024, 06:10:37debiutancki zbiór opowiadań Jamesa Joyce'a - Dubliners  [ok]  - polecam Sylvie jak  nie zna, choć są to teksty dość tradycyjne w porównaniu do tego co autor Ulissesa wyprawiał później

Czytałam kiedyś, jest to faktycznie strasznie normalne :-)

mimo wszystko to znakomity zbiór krótkiej prozy - jedną  z tych opowieści czyli The Dead (Zmarli) Thomas Stearns Elliot uznał za najwybitniejsze opowiadanie jakie powstało w języku angielskim
I am my own direction?

Sebastian Winter

David Stubbs - Future Days: Krautrock and the Building of Modern Germany - "West Germany after the Second World War was a country in shock: estranged from its recent history, and adrift from the rest of Europe. This proved to be fertile ground for a generation of musicians who, from the 1960s onwards, would develop the experimental sounds that became known as Krautrock.
Faust, Neu!, Cluster, Ash Ra Tempel, Amon Düül II, Can, Kraftwerk - the influence of these groups upon popular music is incalculable. Future Days is an in-depth study of the music and the groups who made it"

Bardzo ciekawa pozycja- polecam nie tylko fanom krautrocka ale także osobom zainteresowanym powojenną historią Niemiec
I am my own direction?

Tercero

Harry Mulisch "Odkrycie nieba"

Dawno nie czytałem tak dobrej książki. Zadziwiające historie realistycznie, zbiegi okoliczności, rozważania filozoficzne na tematy ziemskie i pozaziemskie. Dobrze napisane. Coś z Umberto Eco, Tomasza Manna, Franza Kafki i innych. Polecam.
...where I trade cigarettes in return for songs

Sebastian Winter

Cytat: Tercero w 21 Listopad 2024, 11:43:45Harry Mulisch "Odkrycie nieba"

Dawno nie czytałem tak dobrej książki. Zadziwiające historie realistycznie, zbiegi okoliczności, rozważania filozoficzne na tematy ziemskie i pozaziemskie. Dobrze napisane. Coś z Umberto Eco, Tomasza Manna, Franza Kafki i innych. Polecam.

to może być ciekawe- muszę sprawdzić

ja ostatnio czytam zbiór mrocznych morskich opowiadań Josepha Conrada czyli Opowieści Niepokojące
I am my own direction?

ceizurac

Cytat: Tercero w 21 Listopad 2024, 11:43:45Harry Mulisch "Odkrycie nieba"

Wygląda bardzo zachęcająco! Na pewno przeczytam.
There's the thing, hold it close.
You had your fling. You laid your ghosts.

Time to leave, close the door.
You can't believe you wanted more,
more or less, al for the best
in the end it's al behind you.

There's the thing, for all you know
it's time to let go.