Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Początki neoprogrocka

Zaczęty przez ceizurac, 20 Grudzień 2010, 16:34:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

IQ czy Marillion (z Fishem)?

IQ
2 (18.2%)
Marillion (z Fishem)
3 (27.3%)
remis
4 (36.4%)
inny zespół (jaki?)
2 (18.2%)

Głosów w sumie: 11

Jurski

Ja obstawiam "inny zespół" i wybieram Twelfth Night - ich płyty (zwłaszcza "Fact And Fiction"), to już był w pełni dojrzały neo-prog. I miały swój impakt. F&F nie ustępuje żadnej płycie F-Marillion czy IQ, a wydany był jednak wcześniej. Debiut Sagi nie miał chyba, aż tak wielkiego znaczenia, żeby był przełomowy. Pamiętam, że jak usłyszałem pierwszy raz Geoffa Manna z ekipą, to doszedłem do wniosku, że nie byłoby Marillion (takiego jaki znamy z Fugazi) bez Twelfth Night.

Jeśli zaś porównujemy tylko IQ i F-Marillion, to dla mnie remis. I dorzuciłbym do tego towarzystwa również Pallas z Arrive Alive i Sentinel.

Sylvie

Zaglosowałam jednak na IQ, ale to w zasadzie remis, lekkie wskazanie na IQ.
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Polset

Cytat: Jurski w 22 Grudzień 2010, 19:35:59
Ja obstawiam "inny zespół" i wybieram Twelfth Night - ich płyty (zwłaszcza "Fact And Fiction"), to już był w pełni dojrzały neo-prog. I miały swój impakt. F&F nie ustępuje żadnej płycie F-Marillion czy IQ, a wydany był jednak wcześniej. Debiut Sagi nie miał chyba, aż tak wielkiego znaczenia, żeby był przełomowy. Pamiętam, że jak usłyszałem pierwszy raz Geoffa Manna z ekipą, to doszedłem do wniosku, że nie byłoby Marillion (takiego jaki znamy z Fugazi) bez Twelfth Night.

Jeśli zaś porównujemy tylko IQ i F-Marillion, to dla mnie remis. I dorzuciłbym do tego towarzystwa również Pallas z Arrive Alive i Sentinel.

TN to trzeci moim zdanie w kolejności zespół tego typu, IQ czwarty Marillion piąty.
Pierwsza Saga drugi Nightwings :) Album Fact and Fiction Kocham! i wilkim szokim ta płyta była dla mnie gdy ja poznałem. Utwór We Are Sane jest lepszy od całego debiutu Marillion. 
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

Natalie

Some call me SATAN others have me GOD
some name me NEMO... I am unborn.

Tamara

Ja mysle ze wszystkie zespoly wtedy co graly podobnie byly wazne, wiec glosuje na remis.
I IQ byl potrzebny i Marillion, a te zespoly inne sa przeciez.
You are gone
and I am with you:
this will never come again.