Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian Winter

Peter Hammill - This - czyli hammillowska klasyka z lat 90-tych- jest kilka przepięknych perełek na tej płycie: mroczny Nightman, poetycki Unrehearsed i chyba najlepszy na albumie, ambientowy The  Light Continent
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Polset

Cytat: Sebastian Winter w 04 Czerwiec 2020, 14:50:41
Peter Hammill - This - czyli hammillowska klasyka z lat 90-tych- jest kilka przepięknych perełek na tej płycie: mroczny Nightman, poetycki Unrehearsed i chyba najlepszy na albumie, ambientowy The  Light Continent

"Unrehearsed" to dla mnie jeden z największych klasyków Hammilla [ok]
Cały album jest wybitny! 
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

Polset

Wishbone Ash-"Nouveau Calls" Cudowna płyta,zwłszcza w taki słnoczny dzień :0 Choć nie tylko!
Jedna z lepszych instrumentalnych płyt rockowych. Nigdy nie pojmę czemu ma takie niskie oceny wśród niektórych fanów...
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

Sebastian Winter

The Tangent i The World That We Drive Through -drugi album zespołu wydany w 2004 roku- świetny klasyczny prog z wieloma odwołaniami do stylu Canterbury, jazz rocka i klimatów spod znaku VDGG/Hammill
I am my own direction?

Sebastian Winter

u mnie teraz klasyka: Led Zeppelin - Houses of the Holy  [ok]
I am my own direction?

ceizurac

Lenny Kravitz "Let Love Rule" - debiutancki album Lenny'ego z 1989 roku to fascynująca mieszanka funku, hard-rocka, psychedeli i soulu.
There's the thing, hold it close.
You had your fling. You laid your ghosts.

Time to leave, close the door.
You can't believe you wanted more,
more or less, al for the best
in the end it's al behind you.

There's the thing, for all you know
it's time to let go.

Sebastian Winter

Peter Hammill - Fireships- piekna, pastelowa płyta- chyba najbardziej klimatyczna rzecz jaką Peter nagrał w latach 90-tych
I am my own direction?

ceizurac

Roxy Misuc "Viva" - fajny album koncertowy, szkoda, że taki krótki - ledwie 46 minut.
There's the thing, hold it close.
You had your fling. You laid your ghosts.

Time to leave, close the door.
You can't believe you wanted more,
more or less, al for the best
in the end it's al behind you.

There's the thing, for all you know
it's time to let go.

Sebastian Winter

No - Man - Wild Opera (1996) - "Wilson/Bowness to wszystko PO i wszystko PRZED ,,Wild Opera", ale NIE ,,Wild Opera" - to cytat z jednej z recenzji tej płyty, znaleziony przeze mnie w internecie- cytat którego nie za bardzo rozumiem bo moim prywatnym zdaniem Wild Opera to znakomity album- znakomity choć totalnie rożny od ich pozostałych dzieł- pewnie zresztą dlatego wielu osobom może się nie spodobać- mamy tutaj do czynienia z muzyką bardzo eksperymentalna ocierającą sie o trip hop, dub , house i przeróżne gatunki awangardowej elektroniki- mało jest tutaj urzekających pięknem melodii a dostajemy mroczne przedziwne, dźwięki jakby ze ścieżki do filmu Davida Lyncha- mnie one urzekły całkowicie - polecam ten album wszystkim którzy lubią takie niestandardowe klimaty muzyczne
I am my own direction?

Polset

Adrian Belew "Flux" część  pierwsza.

Polset

Laboratrium- "Diver" Wspaniały polski Jazz rock.

Sebastian Winter

u mnie cos z trójkowych audycji Tomasza Beksińskiego: Bel Canto i ich chyba najlepszy album czyli Shimmering, Warm and Bright- piękna, nastrojowa muzyka w sam raz na deszczowy dzień za oknem - zresztą cudny, niebiański głos Anneli Drecker dobry jest na każdą okazje- polecam

I am my own direction?

Tercero

Movietone - Day And Night
1997

New Wave, Post-rock. Bardzo ładne i ciekawe granie. Kobiecy wokal.
...where I trade cigarettes in return for songs

Sebastian Winter

The Tangent - Pyramids and Stars -  album koncertowy zespołu- bardzo dobre wykonania kompozycji znanych z ich dziel studyjnych- takie na przykład In Darkest Dreams brzmi chwilami zniewalająco i  o wiele lepiej niż na debiucie na którym się znalazło-a jako bonus otrzymujemy jeszcze cover ELP na sam koniec- polecam  [ok]
I am my own direction?

Tercero

Gary Burton - The Time Machine

Rasowy jazz z elementami fusion z wibrafonem (Gary Burton)
...where I trade cigarettes in return for songs