Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian Winter i 2 Gości przegląda ten wątek.

Sebastian Winter

Cytat: ceizurac w 16 Maj 2019, 20:47:40
Cytat: Hajduk w 16 Maj 2019, 16:00:27
Cytat: Sebastian Winter w 16 Maj 2019, 14:23:36
Cytat: ceizurac w 16 Maj 2019, 07:46:05
The Buggles "The Age of Plastic" (1980 - progressive pop, new wave, electropop) - płyta duetu Geoff Downes, Trevor Horn - jak dla mnie to lek na całe zło muzyczne; nieco z przymrużeniem oka, ale bardzo dobre. Polecam nieznającym.

potwierdzam- znakomity to album- świetny dowód na istnienie ambitnego popu- jakby ktoś nie wierzył że coś takiego chodzi po świecie :)

A czy znacie drugą płytę Flash And The Pan "Lights In The Night" - też podpada pod taką kategorię.

Nie znam, ale na pewno posłucham skoro rekomendujesz.

Ultravox "Ha!-Ha!-Ha!" - cała płyta jest nieco punkowa (co mi bardzo odpowiada), poza rewelacyjną piosenką "Hiroshima Mon Amour", która śmiało mogłaby się znaleźć na którymś z "berlińskich" albumów Bowiego.

moja ulubiona płyta Ultravox! z początkowego okresu istnienia zespołu- bardzo eksperymentalna i kojarzaca się chwilami z Velvet Underground- a Hiroshima Mon Amour rzeczywiście brzmi jak Berliński Bowie :) pamietam jak przed laty usłyszałem to nagranie po raz pierwszy ( w nocnej audycji Piotra Stelmacha w Trójce ) to za nic nie mogłem uwierzyć że to Ultravox
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sebastian Winter

Füxa - In Another Direction - taki dziwny ni to space rock ni to indie/alternative wprost z USA- mimo wszystko polecam
I am my own direction?

Hajduk

Cytat: Sebastian Winter w 16 Maj 2019, 18:14:15
Cytat: Hajduk w 16 Maj 2019, 16:00:27
Cytat: Sebastian Winter w 16 Maj 2019, 14:23:36
Cytat: ceizurac w 16 Maj 2019, 07:46:05
The Buggles "The Age of Plastic" (1980 - progressive pop, new wave, electropop) - płyta duetu Geoff Downes, Trevor Horn - jak dla mnie to lek na całe zło muzyczne; nieco z przymrużeniem oka, ale bardzo dobre. Polecam nieznającym.

potwierdzam- znakomity to album- świetny dowód na istnienie ambitnego popu- jakby ktoś nie wierzył że coś takiego chodzi po świecie :)

A czy znacie drugą płytę Flash And The Pan "Lights In The Night" - też podpada pod taką kategorię.

ja znam- Kaczkowski kiedyś ją prezentował w Mini-Maxie- bardzo fajna, klimatyczna muzyka

The Stranglers - Feline - słucham razem z kotem- w końcu tytuł zobowiązuje :)

Na pewno Kaczkowski prezentował ją dwa razy około 1989 roku - i Beksa też zagrał w Wieczorze płytowym. Ja ją bardzo lubię - bo jest inteligentna, przebojowa, ironiczna, ciekawa.
Może dziś tez posłucham "Feline" z kotem...

Sebastian Winter

Lech Janerka - Ur - trzecia i zdecydowanie najlepsza solowa płyta artysty [ok]
I am my own direction?

Sebastian Winter

Tangerine dream - Electronic Meditation
I am my own direction?

Tercero

Robbie Basho - Twilight Peaks
1984
...where I trade cigarettes in return for songs

Sebastian Winter

Peter Hammill - Typical
I am my own direction?

Sebastian Winter

Joy Division - Still - dzisiaj mija 39 lat...
I am my own direction?

Tercero

Kraftwerk - The Man Machine
1978

Sebastian Winter

Tangerine Dream - Great Wall of China - czyli mandarynkowa elektronika w stylu chińskim
I am my own direction?

Polset

The Residents"Gingerbread Man" Absolutne arcydzieło [ok] [ok] [ok] Czołówka spośród gąszczu albumów grupy.
I cieszę się że jestem sam. Samotnie łatwiej myśleć i łatwiej tańczyć kiedy już poumierają wszyscy"

Sebastian Winter

David Bowie - The Buddha of Suburbia-  ścieżka dźwiękowa do serialu zrealizowanego przez BBC2- jedna z bardziej niedocenionych płyt artysty- gorąco polecam jak ktoś nie zna [ok]
I am my own direction?

Tercero

Cytat: Polset w 18 Maj 2019, 17:24:49
The Residents"Gingerbread Man" Absolutne arcydzieło [ok] [ok] [ok] Czołówka spośród gąszczu albumów grupy.

Też ją lubię.
Interesują mnie takie arcydzieła po roku 1989 bo wcześniejsze to wszystko mi się podoba. A potem nagrali dziesiątki płyt ale nie wszystko jest dla mnie ok. Póki  co zwróciłem uwagę na "Gingerbread", "Demons dance alone" oraz "Beautiful Eyes"

Sebastian Winter

Peter Hammill - Offensichtlich Goldfisch - już kiedys o tym pisałem- raz do roku lubię tego posłuchać ;D
I am my own direction?

Tercero

The Congoes - Heart of the Congoes
1977

Świetne stare lekkie reggae.