Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian Winter

Zazou / Bikaye / Cy1 - Noir & Blanc (1983) - eksperymentalna elektronika w nieco tanecznych klimatach- miejscami przypomina mi to Remain in light Talking Heads lub Dyscyplinę Crimsonów- dzięki dla Tercero za polecenie
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Tercero

Caveman Hughscore - Caveman Hughscore
1991

Bardzo ciekawy avant-jazz-prog-rock
...where I trade cigarettes in return for songs

Sebastian Winter

Nick Cave And The Bad Seeds — Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus (2004) - moim zdaniem ten zestaw to najlepszy album Cave'a w XXI wieku- dostajemy 80 minut przepełnionej ekstazą i rozpaczą muzyki: Abbatoir Blues jest bardziej rockowy, miejscami nawet agresywny, The Lyre of Orpheus to czysta Cave'owska melancholia podszyta smutkiem i metafizyką- całość wali prosto w serce i ani przez chwilę nie puszcza
I am my own direction?

Tercero

Loscil - Chroma
2024

Świetny ambient

Sebastian Winter

Peter Hammill wraz z Stuartem Gordonem i Davidem Jaxonem: The Last Trio - The Loft, Bath, 06 June 1991

CD 1
01. Something About Ysabel's Dance
02. Out Of My Book
03. The Second Hand
04. Last Frame
05. Ophelia
06. Time For A Change
07. Been Alone So Long

CD 2
01. If I Could
02. The Birds
03. Modern
04. Oasis
05. I Will Find You
06. Sign
07. Patient
08. Skin
I am my own direction?

Sebastian Winter

Phil Manzanera - 6PM (2004) - takie nostalgiczne spojrzenie na psychodelię drugiej polowy lat 60-tych- gościnnie na płycie usłyszeć można m.in Roberta Wyatta, Davida Gilmopura i Briana Eno- polecam Tercero
I am my own direction?

Tercero

Cytat: Sebastian Winter w 04 Lipiec 2024, 13:05:11
Phil Manzanera - 6PM (2004) - takie nostalgiczne spojrzenie na psychodelię drugiej polowy lat 60-tych- gościnnie na płycie usłyszeć można m.in Roberta Wyatta, Davida Gilmopura i Briana Eno- polecam Tercero

Właśnie słucham. Zastanawiałem się, o jakiego Davida chodzi, ale chyba o Gilmour'a. ;-)
Fajna płyta. Dzięki.

LukaszS

Pet shop Boys - Smash oraz Pet shop Boys - koncert z wczoraj.
There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?

Sebastian Winter

Cytat: Tercero w 04 Lipiec 2024, 15:30:23

Właśnie słucham. Zastanawiałem się, o jakiego Davida chodzi, ale chyba o Gilmour'a. ;-)
Fajna płyta. Dzięki.

oczywiście że Gilmoura- literówki wszędzie człowieka odnajdą :)

Uboa – Impossible Light (2024) - bardzo ciekawy, mroczny i niepokojący ambient- miejscami brzmi jak ścieżka dźwiękowa do klasycznego filmu grozy- znowu polecam Tercero
I am my own direction?

Tercero

Cytat: Sebastian Winter w 04 Lipiec 2024, 18:49:58
Cytat: Tercero w 04 Lipiec 2024, 15:30:23

Fajna płyta. Dzięki.

oczywiście że Gilmoura- literówki wszędzie człowieka odnajdą :)

Dla mnie nie jest to takie oczywiste, bo zawsze może to być jakiś "wielki" gitarzysta, o którym nie słyszałem :)

Sebastian Winter

po raz kolejny najnowszy album Clan of Xymox - Exodus (2024) - zdecydowanie jedna z ich lepszych płyt wydanych w ostatnich latach
I am my own direction?

Sebastian Winter

popołudniową porą Peter Gabriel - I/O (2023) - dzisiaj po raz pierwszy słucham wersji z płyty Blu- Ray:  In-Side Mix (Dolby Atmos)
I am my own direction?

Sebastian Winter

na rozbudzenie coś bardziej dynamicznego: Lou Reed i Metallica - Lulu (2011) - z milion lat tego nie słuchałem - a płyta wbrew wielu recenzjom mi się podoba: choć to bardziej album Reeda niż Metachy
I am my own direction?

Sebastian Winter

David Sylvian - Blemish (2003)
I am my own direction?

Tercero

PH - and close as this

z pykajcego winyla