Aktualności:

vdgg.art.pl - całkiem niezła polska strona o VdGG i PH

Menu główne

Aktualnie słucham...

Zaczęty przez Hennos, 14 Wrzesień 2008, 00:18:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 09 Sierpień 2026, 12:56:38Yes - "Tales From Topographic Oceans", skromny box z 2026 roku zawierający 12 płyt CD :)

znając Yes to powinno byc chyba 24 ;D

u mnie Adrian Belew - Side One (2004)- w składzie m.in Les Claypool i Danny Carey
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Sylvie

1971 - Meddle (2018 4CD The High Resolution Remasters, ART-71, UK).
Echoes świetnie brzmi na tym wydaniu.
Something makes me nervous,
something makes me twitch...

Sebastian Winter

z trzeszczącego winyla Peter Hammill i Vision (1978) - ta składanka chyba nigdy nie ukazała się na cd
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 10 Sierpień 2026, 05:39:54z trzeszczącego winyla Peter Hammill i Vision (1978) - ta składanka chyba nigdy nie ukazała się na cd

Chyba tak było, oprócz LP i kaset była nawet wersja na kasetach 8-Track, a na CD w spisie brak:

https://www.discogs.com/master/205400-Peter-Hammill-Vision

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 10 Sierpień 2026, 09:00:36
Cytat: Sebastian Winter w 10 Sierpień 2026, 05:39:54z trzeszczącego winyla Peter Hammill i Vision (1978) - ta składanka chyba nigdy nie ukazała się na cd

Chyba tak było, oprócz LP i kaset była nawet wersja na kasetach 8-Track, a na CD w spisie brak:

https://www.discogs.com/master/205400-Peter-Hammill-Vision

ja tego winyla kupiłem ponad 15 lat temu w antykwariacie muzycznym przy ulicy Piotrkowskiej w Łodzi- nie był jednak w dobrym stanie i dzisiaj trzeszczy niemiłosiernie :) ale wciąż da się słuchać

King Crimson – Hackney Empire, London (2025) - muzycznie wszystko ok, tylko ten Jakszyk na wokalu mi za bardzo nie podchodzi...

setlista:

01 – Announcement
02 – Walk On Monk Morph Music Of The Chamber
03 – Larks' Tongues In Aspic Part I
04 – VROOOM
05 – Radical Action
06 – Meltdown
07 – The Hell Hounds Of Krim
08 – The ConstruKction Of Light
09 – Suitable Grounds For The Blues
10 – Banshee Legs Bell Hassle
11 – Easy Money
12 – Epitaph
13 – Interlude
14 – The Letters
15 – The Sailor's Tale
16 – Devil Dogs Of Tessellation Row
17 – 21st Century Schizoid Man
18 – Starless
19 – The Talking Drum
20 – Larks' Tongues In Aspic Part II
21 – The Court Of The Crimson King
I am my own direction?

Sebastian Winter

Bruford Levin Upper Extremities - Bruford Levin Upper Extremities (1998) - jedyny studyjny album tej supergrupy - obok Levina i Bruforda gra tu jeszcze David Torn znany ze współpracy m.in z Davidem Bowie i amerykański trębacz smoothjazzowy Chris Botti- a muzyka tu zawarta oscyluję pomiędzy klasycznym progresem a jazz/fusion i robi jak najbardziej pozytywne wrażenie - Sylvie znasz?
I am my own direction?

Sylvie

Cytat: Sebastian Winter w 10 Sierpień 2026, 17:33:47Bruford Levin Upper Extremities - Bruford Levin Upper Extremities (1998) - jedyny studyjny album tej supergrupy - obok Levina i Bruforda gra tu jeszcze David Torn znany ze współpracy m.in z Davidem Bowie i amerykański trębacz smoothjazzowy Chris Botti- a muzyka tu zawarta oscyluję pomiędzy klasycznym progresem a jazz/fusion i robi jak najbardziej pozytywne wrażenie - Sylvie znasz?

Oczywiście, że znam, ta płyta była nawet opisana na stronie Hennnosa "Crimpage":
https://vdgg.art.pl/archiwum/kc/muzycy/projekcts/blue.html

A z koncertów ostatniego składu KC nie podoba mi się np wykonanie "The ConstruKction Of Light", ewidentnie brakuje Belew na drugiej gitarze.

Sebastian Winter

Cytat: Sylvie w 10 Sierpień 2026, 20:21:37
Cytat: Sebastian Winter w 10 Sierpień 2026, 17:33:47Bruford Levin Upper Extremities - Bruford Levin Upper Extremities (1998) - jedyny studyjny album tej supergrupy - obok Levina i Bruforda gra tu jeszcze David Torn znany ze współpracy m.in z Davidem Bowie i amerykański trębacz smoothjazzowy Chris Botti- a muzyka tu zawarta oscyluję pomiędzy klasycznym progresem a jazz/fusion i robi jak najbardziej pozytywne wrażenie - Sylvie znasz?

Oczywiście, że znam, ta płyta była nawet opisana na stronie Hennnosa "Crimpage":
https://vdgg.art.pl/archiwum/kc/muzycy/projekcts/blue.html

A z koncertów ostatniego składu KC nie podoba mi się np wykonanie "The ConstruKction Of Light", ewidentnie brakuje Belew na drugiej gitarze.

zgadza się - ja w ogóle mam spory problem z Jakszykiem - Adrian jest wiele lepszym wokalistą i instrumentalistą, choć z drugiej strony jakoś sobie nie wyobrażam go, wykonującego takie Starless czy też Epitaph więc może dlatego Fripp zdecydował się na pana J :) za to Jakszyk zupełnie sobie nie radzi z nowszymi kompozycjami KC i pewnie dlatego tak mało ich wtedy wykonywali

wracam do Genesis - Foxtrot (1972) i Selling England By The Pound (1973)
I am my own direction?

Sebastian Winter

Adrian Belew - Side Three (2006) - mój ulubiony album z tego cyklu- dochodzi do tego też iście gwiazdorski skład: Robert Fripp (szkoda że tylko w jednym nagraniu), Mel Collins i Danny Carey
I am my own direction?

LukaszS

There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?

Sebastian Winter

Lizard - Tales From Artichoke Wood (2005) - fajne post-crimsonowskie granie, momentami nieco w stylu debiutu UK z nawiązaniami do współczesnej psychodeli - jedna z ciekawszych płyt tego zespołu
I am my own direction?

Sebastian Winter

gotycka klasyka na początek dnia: XIII Stoleti i Nosferatu (1995) :[
I am my own direction?

Sebastian Winter

Robert Fripp & Brian Eno – Live In Paris 28.05.1975 (2021) - świetne ambientowe pasaże w wydaniu koncertowym
I am my own direction?

LukaszS

VDGG H to He oraz Pawn Hearts - przy okazji czytania drugiej książki , która bardziej mi się podoba ...
There is so much sorrow in the world,
there is so much emptiness and heartbreak and pain.
Somewhere on the road we have all taken a wrong turn...
how can we build the right path again?