Menu główne

Aktualności:

"TERAZ ROCK" SUXX!!!

Epitaph

Zaczęty przez admi1, 11 Lipiec 2013, 15:27:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

admi1

Cześć wszystkim !
Jako nowy użytkownik chciałbym pozdrowić Fanów King Crimson.
Jestem tu dopiero teraz, dlatego że nie jestem fanem K.C., ale szanuję zespół i nawet słuchałem na żywo Levina na stick'u.
Ostatnio słuchałem audycji wspomnieniowej o T.Beksińskim, zaś parę dni później spotkałem się z przyjacielem - w obu sytuacjach pojawiło się Epitafium. Sięgnąłem do netu i zauważyłem, że istniejące tłumaczenia na j. polski nie oddają istoty sprawy (moim skromnym zdaniem).
Dlatego odważam się niniejszym zamieścić moją interpretację tego, "co autor miał na myśli". Może komuś do czegoś się przyda...
[wklejam tylko refren, ponieważ dotyczy istoty sprawy, a pozostałe kwestie są drugorzędne - każdy tłumaczy, jak chce]

"Mym epitafium będzie zakłopotanie
jak pokręconą brnąłem ścieżką
bo gdy się uda [dotrzeć do celu], można siąść i się śmiać
lecz obawiam się, że ja jutro zapłaczę
tak, obawiam się, że jutro będę wyć..."

admi1

ps. Po zastanowieniu zmieniłbym "zakłopotanie" na "zdumienie", co sensu nie zmienia a być może brzmi lepiej.
pzdr.
Adam

Sylvie

Witam na forum!
Moim zdaniem to brzmi fajnie, ale trzeba się zapytać anglistów :)
Mother Hold The Candle Steady While I Shave The Chicken's Lip.

lvkz

Cześć. To mój pierwszy post.

Cytattrzeba się zapytać anglistów

Wprawdzie mojej anglistyki nie ukończyłem, ale mogę się wypowiedzieć.

Szczerze mówiąc, wiele tłumaczeń odbiega według mnie od oryginałów w niezrozumiałym stopniu.

"Confusion" to po prostu niezrozumienie, stan wyzwalany przez nie pojmowanie czegoś. Zakłopotanie lub zdumienie ma implikacje po prostu nieobecne w oryginale. Tłumaczenia powinny być dosłowne, aby angielscy i polscy słuchacze budowali swoje własne odczucia na dokładnie tej samej bazie.

Ja przełożyłbym tak:

Niezrozumienie będzie moim epitafium
Gdy czołgam się spękaną i nierówną ścieżką
Jeśli dotrwamy do końca, będziemy mogli usiąść w spokoju i śmiać się
Ale boję się, że jutro będę płakał
Tak, boję się, że jutro będę płakał

PS. Widzę, że "Schizoid Man" tłumaczy się tu i w ogóle jako "Schizofrenik". Jak wiadomo, osobowość schizoidalna to nie to samo co schizofrenia, chociaż z drugiej strony słowniki mówią, że w przestarzałym sensie, słowo "schizoid" odnosi się też do tej ostatniej. Nie jestem pewien, który sens był dominujący w 1969 roku. Wikipedia sugeruje, że badania nad osobowścią schizoidalną miały miejsce już w połowie XX w., ale nie jestem pewien, czy pod tą nazwą.

Sylvie

Witam kolejnego forumowicza!
To już temat dla anglistów, zaraz jakiegoś poproszę o opinię :-)
Mother Hold The Candle Steady While I Shave The Chicken's Lip.

Sebastian Winter

Cytat: lvkz w 17 Wrzesień 2013, 09:22:46
Cześć. To mój pierwszy post.

Cytattrzeba się zapytać anglistów

Wprawdzie mojej anglistyki nie ukończyłem, ale mogę się wypowiedzieć.

Szczerze mówiąc, wiele tłumaczeń odbiega według mnie od oryginałów w niezrozumiałym stopniu.

"Confusion" to po prostu niezrozumienie, stan wyzwalany przez nie pojmowanie czegoś. Zakłopotanie lub zdumienie ma implikacje po prostu nieobecne w oryginale. Tłumaczenia powinny być dosłowne, aby angielscy i polscy słuchacze budowali swoje własne odczucia na dokładnie tej samej bazie.

Ja przełożyłbym tak:

Niezrozumienie będzie moim epitafium
Gdy czołgam się spękaną i nierówną ścieżką
Jeśli dotrwamy do końca, będziemy mogli usiąść w spokoju i śmiać się
Ale boję się, że jutro będę płakał
Tak, boję się, że jutro będę płakał

PS. Widzę, że "Schizoid Man" tłumaczy się tu i w ogóle jako "Schizofrenik". Jak wiadomo, osobowość schizoidalna to nie to samo co schizofrenia, chociaż z drugiej strony słowniki mówią, że w przestarzałym sensie, słowo "schizoid" odnosi się też do tej ostatniej. Nie jestem pewien, który sens był dominujący w 1969 roku. Wikipedia sugeruje, że badania nad osobowścią schizoidalną miały miejsce już w połowie XX w., ale nie jestem pewien, czy pod tą nazwą.

Wampir anglista się wypowie:

co do Confusion mogę się tutaj zgodzić z kolegą lvkz. Znaczeniowo "Niezrozumienie" jak najbardziej tutaj pasuje co zresztą implikuję reszta tego tekstu. Zakłopotanie też oczywiście mogłoby pasować jednak Sinfield napisał wiersz niesamowicie mroczny , tyczący się najważniejszych zagadnień życia ludzkiego w obliczu całkowitego chaosu- dlatego też to pierwsze znaczenie bardziej nas zbliża do meritum sprawy.

co do Schizoid to słowo to wskazywać się zdaje w pierwszej kolejności na osobę o osobowości schizoidalnej- mamy na przykład chorobę psychiczną zwana schizoid personality disorder- czyli schizoidalne zaburzenia osobowości.
Schizofrenik to po angielsku schizophrenic jednak jak kolega słusznie zauważył równie częstym słowem było Schizoid - często słowa te używane były wymiennie czyli schizoid znaczylo po prostu Someone with schizophrenia.- ta forma jest jednak archaiczna i dziś się już jej nie nadużywa :) Myslę że właśnie o to drugie znaczenie chodziło Sinfield'owi

What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

lvkz

Cześć, Sylvie. :)

Może upraszam sytuację, ale myślę, że w przypadku tłumaczenia piosenek należy poświęcić oddanie jej nastroju oraz płynność brzmienia tłumaczenia dla jak największej wierności przedstawianym obrazom. W końcu, w przeciwieństwie do literatury, brzmienie i nastrój oryginału piosenki każdy słuchacz już mniej więcej zna. A z drugiej strony, na przykład, tylko jedno z tłumaczeń "Epitaph" w serwisie, ostatnie, oddaje słowo "broken" jako krzywy, nierówny (topographically rough; uneven). Jest to przykład słowa, które, jak widać po pozostałych dwóch tłumaczeniach, łatwo zupełnie pominąć, a którego słuchacz może nie zrozumieć nawet mniej więcej znając angielski (ja sam nie znałem tego znaczenia, nim dzisiaj nie sprawdziłem "broken" w słowniku - uważałem je po prostu za synonim i powtórzenie "cracked"). Stąd konieczność dokładnych, pełnych tłumaczeń.

Cytat: Sebastian WinterMyslę że właśnie o to drugie znaczenie chodziło Sinfield'owi

Chyba tak. W przeciwieństwie do współczesnego znaczenia "schizoid", "schizophrenic" (tudzież ówczesny "schizoid") ma w angielskim konotacje wewnętrznej sprzeczności ([...] characterized by the coexistence of disparate or antagonistic elements), co pasuje do treści.

Simplex

Cytat: Sebastian Winter w 17 Wrzesień 2013, 20:58:25
Myslę że właśnie o to drugie znaczenie chodziło Sinfield'owi

Jako "fellow anglista" poprawię kolegę :) W odmianie nazwiska Seinfeld nie powino byc apostofu, tak jak nie ma go w odmianie innych nazw wlasnych i nazwisk (Putin - Putina, Ford - Forda). Apostrof jest stosowany wtedy gdy odmieniana obcojęzyczna nazwa wlasna konczy sie na niemą samogłoskę, np. Pierre - Pierre'a
Generalnie odmiana obcojezycznych imion, nazwisk i nazw wlasnych w języku polskim jest bardzo skomplikowana.

http://so.pwn.pl/zasady.php?id=629619 - obiecuję sobie, że kiedyś przeczytam wszystkie te rozdziały o odmianie ;)
Pozdrawiam,
Simplex

Sebastian Winter

Cytat: Simplex w 17 Wrzesień 2013, 21:27:03
Cytat: Sebastian Winter w 17 Wrzesień 2013, 20:58:25
Myslę że właśnie o to drugie znaczenie chodziło Sinfield'owi

W odmianie nazwiska Seinfeld

jak już to Sinfield :)
What can I say when, in some obscure way,
I am my own direction?

Simplex

Po pierwsze nie zmieniaj tematu, a po drugie https://en.wikipedia.org/wiki/Seinfeld :D
Pozdrawiam,
Simplex